Projektets formål er at sikre en konkurrencedygtig og bæredygtig produktion igennem en optimeret gennemførelse af den målrettede regulering. Målet er, gennem analyser på bedriftsniveau og oplandsniveau, at give landmænd med forskellige bedriftstyper beslutningsgrundlag for valg af virkemidler på og uden for dyrkningsfladen. Den målrettede regulering frem til 2021 vil medføre betydelige udfordringer for mange landmænd, hvad angår tilpasning af bedriften til de yderligere kvælstofreduktionskrav, som er indeholdt i Landbrugspakken.
Der vil blive arbejdet med at få vurderet og tilpasset så mange virkemidler som muligt og gjort dem klar til implementering i den daglige drift hos landmanden. Herunder ikke mindst sikre en struktureret vidensoverførsel til landmanden. Efter 2021 vil der ske en fortsættelse af den målrettede regulering med yderligere reduktionskrav, og der vil blive foretaget en økonomisk konsekvensvurdering af regulering og udviklet en model til vurdering af tilpasningsmuligheder, der kan anvendes på den enkelte landbrugsbedrift af landmanden selv. Kvælstofudvaskningen vil blive vurderet for økologiske bedrifter, og der vil blive udarbejdet forslag til begrænsning af kvælstoftab. Næringsstoftransporter, som bl.a. bruges som input til vurdering af tilstanden i kystnære vandområder, vil blive opgjort. Endvidere arbejdes med implementering af virkemidler hos landmænd i deloplande med specielt fokus på synergier ved samarbejde. Der lægges i projektet stor vægt på kommunikation til specielt landmænd og konsulenter, mens også landbrugets udfordringer formidles til andre interessenter og myndigheder.
Projektet forventes i perioden 2020 – 2021 at få stor indflydelse på landmænds placering af efterafgrøder samt på deres valg af alternative virkemidler og sædskifter. Det forventes, at op til 70 pct. af landbrugsarealet og anslået en tilsvarende andel af landmændene vil få gavn af dette projekts resultater allerede i perioden 2020 – 2021 i form af optimeret økonomi ved optimeret valg af placering af efterafgrøder samt alternative virkemidler og sædskifter.
Det er nu muligt at søge i hele landet. Du skal dog være opmærksom på, at projekter inden for delvandoplande med kvælstofindsatsbehov fra skovrejsning stadigvæk bliver prioriteret højest.
Kvælstofudvaskningen fra tidlig sået vintersæd er på 3 lokaliteter i 2-4 år målt til at være 15 kg kvælstof pr. ha mindre and fra vintersæd sået til normal tid og 9 kg større end fra efterafgrøder.
Med en aktuel (sept 2020) merpris for vinterhvede i forhold til vårbyg på 15 kr. pr. hkg er tabet ved sædskifteændring fra vinterhvede til vårbyg på 1100 kr. pr. ha for JB 1 og op til 3500 kr. pr. ha på JB 7.
På landmand.dk kan landmændene nu få inspiration til at opfylde efterafgrødekravet og se forslag til valg af efterafgrøder og andre virkemidler på deres bedrift. Som konsulent kan du få tilladelse til at kigge med.
Der er udarbejdet et værktøj til beregning af omkostninger ved kvælstofregulering på bedriftsniveau. Der kan både regnes på nuværende indsatskrav og eventuelle øgede fremtidige krav. Der kan anvendes bedriftsspecifikke forudsætninger for alle virkemidler.
På agendaen var blandt andet: status for CAP, MR og Farm to Fork strategien, gennemgang af modellen med de 3 indsatsniveauer og hvilke virkemidler skal prioriteres.
Oversigt over arealanvendelse, punktkilder over jordbund i 2 meteres dybde indenfor Hjarbæk Fjord opland. Undersøgelse af landbaserede kvælstof og fosfor transporter fra oplandet til fjorden.
Oversigt over arealanvendelse, punktkilder over jordbund i 2 meteres dybde indenfor Karrebæk Fjord opland. Undersøgelse af landbaserede kvælstof og fosfor transporter fra oplandet til fjorden.
Oversigt over arealanvendelse, punktkilder over jordbund i 2 meteres dybde indenfor Mariager Fjord opland. Undersøgelse af landbaserede kvælstof og fosfor transporter fra oplandet til fjorden.
Tilløbet har taget årevis, men i dag ligger der et fint vådområde ved Høslætbakken ved Assens. Per Henriksen er godt tilfreds med forløbet og det endelige resultat.
Siden 2018 har danske landmænd søgt om tilskud til omkring 600 minivådområder og andre deltager i vådområdeprojekter. Læs om landmændenes erfaringer i ny folder og bliv inspireret til tiltag på din bedrift.
Gennemgang af regler der skal opfyldes for, at braklagte arealer langs vandløb og søer overholder reglerne for alternativet til efterafgrøder og samtidigt er støtteberettiget til grundbetaling.
Ny visning på Landmand.dk, hvor landmænd kan se hvor på bedriften, der kan være potentiale for braklægning langs vandløb og søer som alternativ til efterafgrøder.
Virkemidlerne til den målrettede kvælstofindsats er primært udviklet til at reducere udvaskningen af kvælstof, men der er også andre effekter end kvælstofreduktion.
Det har været et ønske blandt økologiske planteavlere at kunne bruge bælgplanter i efterafgrøderne for at få stærkere afgrøder med bedre kvælstof- og kulstofopbygning. Læs om forslag der er rettet mod alle landbrug, konventionelle og økologiske.
Optimer din økonomi ved at kende omkostninger på virkemidler, når du skal tilpasse dig efterafgrødekravene. I rapporten gives en oversigt over omkostninger ved efterafgrøder, tidlig såning af vintersæd, mellemafgrøder, kvotereduktion og brak.
På dagsordnen var blandt andet Individuelle og kollektive virkemidler i Landbrugspakken. Kort gennemgang af nye drænvirkemidler minivådområder, matriceminivådområder, intelligente bufferzoner mm .
Udviklet et værktøj, der kan regne på konsekvenser af en ny udledningsbaseret kvælstofregulering. Der kan regnes på økonomi og tilpasningsmuligheder m. enten nitratindeks, rodzoneudvaskning eller kvælstofudledning til kyst som reguleringsgrundlag.
Kvælstofudledning er for år 1900 beregnet af Aarhus Universitet og større end hidtil antaget og dette har betydning for, hvorledes man i Vandområdeplaner skal finde en reference for miljøtilstanden og dermed for kvælstofindsatsen til landbruget.
Test af nitrat app udviklet af Deltares i Holland. Tilpasset specielt til SEGES, så data kommer i database på SEGES og ikke i Holland, samt nyudviklet til også at kunne bruges på IOS platform - det vil sige Apple.
Aarhus Universitet har udgivet en rapport om virkemidler til reduktion af kvælstofudledningen. Rapporten må forventes at danne udgangspunkt for effektberegning af forskellige tiltag i den fremtidige kvælstofregulering.
Rapport udarbejdet af arbejdegruppe med bla MST, NST, LBST KL, LF, kommuner og oplandskonsulenter og med SEGES som formand og Implement som konsulent. Giver forslag til ny struktur for samarbejde omkring implementering af de kollektive virkemidler.
Kvælstofudvaskningen stiger meget ved selv begrænsede pletter i marken uden plantedække. Omsåning om foråret af udvintrede pletter i vintersæd er derfor vigtigt også af miljømæssige hensyn.
Webinar som omhandler Miljøtilstanden i Mariager Fjord inkl. marine virkemidler med vægt på optagning af søsalat. Men også indeholder indlæg: Næringsstoftilførsler til fjorden, v/ Line Bønnelycke Nørgaard, Konsulent, SEGES